הגיר הרציף:
כידוע לכם, או שלא, דגמי ה ELX הגיעו ארצה גם עם גיר רציף, בנוסף לגיר הידני. פיאט מכנה אותו Speedgear.
מה זה גיר רציף? במה הוא שונה? איך הוא עובד? אני אסביר הכל בחלק הזה.
ראשית נתחיל בקישור קטן לאתר שאני מאוד מסמפט.
http://auto.howstuffworks.com/cvt.htm
בקישור הנ"ל תוכלו למצוא את כל מה שאני ארשום כן בצורה מורחבת. שווה לקרוא ולהעמיק. הדף כולל גם סרטונים יפים מאוד.
אז מה זה גיר רציף?
גיר רציף, Continuously Variable Transmission או CVT, הוא גיר שפועל בצורה שונה מאוד מגיר אוטומטי כמו שאנו מכירים. כידוע בתיבה אוטמטית ישנם גלגלי שיניים שמתחלפים לפי פקודות ממחשב המנוע. הם שם כדי לנצל ביתר אפקטיביות את יכולות המנוע. בזכותם הרכב שלנו יכול להאיץ מעמידה מלאה, ובו בעת להגיע למהירויות של 100 קמ"ש. לתיבה אוטומטית אם כך, ישנם יחסי העברה קבועים תמיד. 5 או 6 בימינו אנו ואפילו 7 ברכבי על למינהם.
מכך נובע, שהצנוע הוא זה שאחראי על תאוצה הרכב. תרגום סיבובי המנוע נעשה באופן קבוע מראש ואינו ניתן לשינוי מעבר ל5 יחסי ההעברה שנקבעו מראש בגיר.
הגיר הרציף לוקח את הדבר לרמה אחרת לחלוטין. בפשטות, ברכב שבו מותקן גיר רציף, הגיר לוקח חלק פעיל מאוד בהאצת הרכב.
איך גיר רציף בנוי?
הצורה הפשוטה ביותר להסביר זאת היא לדמיין מנגנון כמו באופניים בעלי הילוכים. במצב זה לאופניים יש שרשרת שיכולה לנוע על מספר גלגלי שיניים בשני הקצוות שלה. בקצה אחד מצוי כח ההנעה שהוא הרוכב (המנוע ברכב), ומנגד מצוי הגלגל המונע (או הגלגלים שמדובר ברכב).
אני בטוח שכולכם מכירים כיצד עובד המנגנון באופניים, שאני בוחרים שגלגל שיניים גדול יסובב גלגל שיניים קטן, אנחנו מסוגלים להגיע למהירות גבוהה יותר, מבלי לשנות את מהירות הדיוש. מצד שני קשה לנו מאוד להתחיל נסיעה באותו המצב. לשם כך יש לנו את המצב השני שבו אנו מסובבים גלגל שיניים גדול יותר, וכך קל לנו יותר להתחיל נסיעה, ולנסוע בשיפועים או במיהוריות נמוכות.
כך בדיוק בנוי גיר רציף, רק שאצלו אין מספר קבוע של גלגלי שיניים, אלא אינסוף מצבים. במקום גלגלי שיניים, ישנם קונוסים שמאפשרית לרצועה שנעה עליהם אינסוף יחסי העברה.
איך פועל הגיר הרציף ולמה הוא טוב?
אצרף אנימציה פשוטה:
http://static.howstuffworks.com/gif/cvt-14.gif
בעיקרון מה שהולך כאן, זה שהקונוס העליון (המחובר אל מנוע הרכב) מניע את הרצועה שמסובבת את הקונוס התחתון שמחובר אל הגלגלים. בצורה זו, סל"ד המנוע יכול להישאר קבוע, והרכב עדיין יאיץ. כזכור לכם, ככל שמשנים את מצב השרשרת באופניים, מהירות הדיוש נשארת זהה, אך האופניים מאיצות. כך בדיוק הדבר גם כאן.
זה תורם רבות לחיסכון בדלק, ולנסיעה נוחה ורציפה יותר מאשר ברכבים עם תיבות אוטומטיות. הוכח לא פעם אחת שהגירים הרציפים מספקים תצרוכת דלק טובה בהרבה מן הגירים האוטומטים.
בתמונות ניתן לראות כיצד נראית ידית ההפעלה בפונטו עם גיר רציף.

זהו בעיקרון על הגיר הרציף. בקישור שצירפתי למעלה, מוסבר על סוגי גירים רציפים אחרים ועוד. אני ממליץ בחום להעמיק, זה מאוד מעניין.
הגיר הרובוטי:
את הגיר הרובוטי ניתן למצוא בדגמי SX שלאחר מתיחת הפנים Mk2b משנת 2004+. פיאט מכנה אותו Dualogic.
מה זה גיר רובוטי?
גיר רובוטי הוא גיר ידני בבסיסו, מה שאומר שהוא פועל בדיוק כמו גיר ידני, עם מצמד וכל המשתמע מזה. השוני היחיד הוא שאתם בתור אלו שנוהגים ברכב, לא צריכים ללחוץ על המצמד בכל החלפת הילוך, המחשב עושה זאת עבורכם. אין אפילו דוושה שאפשר ללחוץ עליה.
במה זה תורם לנו?
צריכת הדלק וזמינות כוח הם שם המשחק כאן. כאמור, גיר ידני יגרום לרכב להיות חסכוני יותר בדלק מאשר אותו רכב בעל גיר אוטומטי, מפני שהוא לא כולל ממירי כח כאלה ואחרים. בסופו של דבר, יותר כוח מגיע אל הגלגלים.
גיר רובוטי, בהיותו ידני בבסיסו ובצורת הפעלתו, גם כן תורם לצריכת הדלק ולזמינות הכוח באותה צורה בדיוק.
אז מה הקאטצ'?
עד עכשיו הכל נשמע מצויין, לא? גם לא צריך להתעסק עם ההילוכים, גם תצרוכת דלק נמוכה וגם זמינות כח.
העניין הוא שבדר"כ (להבדיל מהגיר הרובוטי כפול המצמדים של VAG) פעולת הגיר איטית, אינה נעימה במיוחד ויש להסתגל לאופן הפעלתו על מנת לשמור על נסיעה רציפה ונעימה.
סוגיה נוספת, היא זינוק בעליה. כמו בגיר ידני, גם כאן תהיה התדרדרות קלה לאחורנית. ישנם רכבים היום שמגיעים עם מנגנון שמונע זאת, וישנם כאלה שלא.
בתמונה ניתן לראות את ידית ההפעלה בפונטו בעלת גיר רובוטי.