PDA

View Full Version : האם ניתן להתקין זמזם שיתריע על טמפ' גבוהה של נוזל הקירור?

matansab
21-05-14, 16:27
בעוד חודש אני מחדש את הביטוח לפונטו 98 שלי, ומתכוון להוסיף גם את אשתי הטריה לפוליסה.
אני דואג מכך שהיא תקדיש פחות תשומת לב ממני לתנועתו של מחוג החום.
ידוע לי שבדגמים מסוימים יש נורה שנדלקת ומתריעה על הטמפרטורה הגבוהה (אגב באיזה טמפרטורה היא נדלקת?)
אצלי ברכב יש שעון חום ללא נורה.
אך ממה שכבר ראיתי בעשרות הפעמים שהוצאתי את לוח השעונים, שבפיאט לא טרחו לשנות את התכן והעיצוב של כל לוח השעונים, רק של חלק ממנו, יש מחברים לנורות שקשורות לדגמי הדיזל ועוד כמה דברים שאני מבין שלא שייכים לדגם שלי.
ניתן לראות שישנו גם מקום פיזי לנורה להתראת חום מנוע (מוקף בעיגול בתמונה המצורפת), אך בשונה משאר המקומות לנורות שלא קיימות בדגם שלי (להן יש חתיכת פלסטיק שחוסמת את האפשרות לשים נורה), שם אין כלום מאחורה, המעגל המודפס פשוט ממשיך כהרגלו. אין חור לקיבוע נורה.

האם ייתכן וגם בלוח השעונים שלי קיימת יחידה שסוגרת מעגל כאשר חום המנוע עולה לערך קריטי?
אם כן, איך אפשר לחפש? מישהו התנסה בביצוע עבודה כזאת?

רפי לין
21-05-14, 18:32
בלוח השעונים תוכל לנצל לנורת חום מנוע, את אחד המקומות הריקים שכבר קיימים בלוח השענים ורצוי שזאת תהיה נורה אדומה.
תוכל גם להתקין זמזם שיתחבר במקביל לנורה או להתקין רק זמזם ללא נורה.
לצורכי הפעלת הנורה ו/או זמזם יש להתקין עוד חיישן חום מנוע הפועל כמתג שסוגר מעגל (אספקת מינוס) לנוה/זמזם כשחום המנוע מגיע לערך מסוים.
חיישן זה צריך להיות מותקן במקום מתאים כדי שהוא יחוש נכונה את חום המנוע.
בברכה - רפי לין

matansab
21-05-14, 18:36
תודה רפי,
אתה בעצם מציע לבנות מערכת חדשה ונפרדת.
אני יותר שאלתי אם כבר יש מערכת כזאת שלא מנוצלת, ואני פשוט אתקין בה זמזם. מכיוון שראיתי שיש חיווט שאינו בשימוש בלוח השעונים.
אגב במערכת נפרדת, אם יש לי טרמומטר או טרמיזטור, איך אפשר לגרום לו לסגור מעגל אחר כשיגיע לערך מסוים?

רפי לין
21-05-14, 20:30
אין הכנה כלשהיא גם חנורת חום מנוע במכוניתך.
איני יודע איך ניתן לנצל את נתון יוניט חום המנוע שמפעיל את השעון גם להדלקת נורה ו/או הפעלת זמזם ואולי לאנשי האלקטרוניקה יש לזה פתרון.
בברכה - רפי לין

chesh
21-05-14, 20:34
קח יונית חום יבש ושים אותו על בורג מכסה שסתומים.
אצלי הוא קורא במדויק את הטמפ' עם שעון חיצוני.
אתה יכול לחבר אליו נורה בתוך הלוח אם אתה יודע איך, זה מצריך קצת התעסקות עם אלקטרוניקה.

matansab
21-05-14, 20:40
את הכל אני יודע לעשות, חוץ מדבר אחד: לבנות מעגל שיגרום להדלקת נורה/זמזם כאשר עובר ערך מסוים.
כל חיישני הטמפרטורה הם טרמיזטורים, נגדים שמשתנים כתלות בטמפרטורה. ואין לי ידע איך לגרום למעגל להסגר כך.
אם יש נגדים כאלה שהתלות שלהם בטמפרטורה היא הפוכה, משמע בטמפ' גבוהה יש התנגדות נמוכה אז אפשר לשחק על הגבול שמפעיל את הזמזם/נורה בעזרת מעגל פשוט.

יצויין שאני בכלל מנסה להיות מהנדס מכונות, כל האלקטרוניקה הזאת מתסכלת אותי.

matansab
21-05-14, 20:52
אם למישהו יש תמונה של החלק האחורי של לוח שעונים ללא מד חום, זה יעזור מאוד.
תודה.

רפי לין
22-05-14, 02:52
בא.ת חולון יש מכון ספידומטרים עם מעבדת אלקטרוניקה (בניהול מהנדס אלקטרוניקה) ששם, כמדומני, יוכלו לבצע את מה שברצונך.
השאלה היא אם מתאים לך מקום כזה שבתשלום וגם קצת רחוק ממך (לא כל כך נורא)?.
בברכה - רפי לין

matansab
22-05-14, 07:16
גם רחוק וגם בתשלום :o
אני פשוט אשכנע את אשתי שצריך לשים לב גם לשעון החום כמו שהצלחתי לשכנע אותה לנהוג על ידני :D

אבל באמת תודה רפי על הנכונות לעזור. אני מעריך זאת מאוד.

במקביל אלמד את הנושא לאט לאט, אולי בסוף נעלה פרוייקט מצולם.

plats
29-05-14, 18:16
היי מתן

יש את הפרויקט הנ''ל:
http://tinyurl.com/p5e28hb
(קרא את הדיון עד הסוף)

גם לי בפונטו(ELX 80 כ"ס) מותקן חיישן כזה ממזמן שהתקנתי, החסרון הגדול שלו הוא דיילי יחסית ארוך עד שהוא מראה את הטמפ' שיש במנוע. במקרה וצינור מתפוצץ , סביר להניח שהמחוג כבר יגיע לקצה האדום לפני שזה יתחיל לצפצף.
בטוטאל הוא מאוד מדויק, אך נסה למצוא אחד בלי דיילי.
במידה ותמצא אנא הודע לי

matansab
29-05-14, 20:15
ראיתי שזה עלה לבחור שם כמעט 400 שקל.
אני יכול להעזר בכמה חברים מביני עניין לתכנון מעגל שיגרום לזמזום בהרבה פחות כסף.

באיזה טמפ' מומלץ להפעיל את הזמזם? 100-110 מעלות? יש הצעות אחרות?

plats
30-05-14, 00:02
נכון. לא זול.
אני הגדרתי את זה ל100 מעלות ומעט מאוד ציפצף - רק בימים חמים מאוד + פקקים + מזגן
אגב, המחוג טמפ' נשאר על החצי כמובן.

matansab
30-05-14, 11:40
טוב, הזמנתי מאיביי טרמוסטט no שנסגר ב110 מעלות והזמנתי זמזם.
כשזה יגיע נעשה כמה ניסויים ואז נתקין.

matansab
23-06-14, 18:28
החלקים הגיעו.
להלן סרטון הממחיש את אופן הפעולה.

נותר רק להתקין ברכב. המטרה היא להצמיד את הטרמוסטט לראש המנוע.

plats
23-06-14, 18:36
שכחת לצרף את הסרטון..

matansab
23-06-14, 18:50
צודק, להלן הסרטון:
https://www.youtube.com/watch?v=vqbWHgnA3UU

אולי ננמיך טיפה את הזמזם, כי הוא ממש מחריש אוזניים.

chesh
23-06-14, 18:54
זה רגש חום מאלומניום או שהוא אמור לשבת בתוך צנרת המים?

matansab
23-06-14, 18:55
לא אמור להיות במים.
תכננתי להצמיד אותו לראש המנוע מבחוץ.
סוגר מעגל כשמגיע ל-110 מעלות.

chesh
23-06-14, 19:00
בהצלחה
אני בזמנו רציתי להתקין נורת לד בכל פעם שמאוורר הרדיאטור נדלק, כך שאם הנורה לא נדלקת והרכב מתחיל להתחמם יתן לי אינדיקציה.
לבסוף ירדתי מהרעיון מחוסר ידע. המחשבה היתה לשים ריליי, לחבר אותה ל +- של הונטה בנוסף, ואז עם חוט לחבר לנורת לד.
יותר מדי פשוט?

matansab
23-06-14, 19:09
השאלה היא איך זה בכלל עוזר. לדעתי זה לא משרת שום מטרה בצורה מספקת.
כי זה דורש ממך קודם לגלות שהרכב התחמם. ואתה צריך להיות קשוב גם לנורה וגם לשעון החום.

אני לא יודע איך זה אצלך, אבל אצלי אני מרגיש טוב כשהוונטה עובדת. אני נוסע עם חלונות פתוחים רוב הזמן ואני שומע אותה היטב ברמזורים. גם יש לי מד מתח ברכב ואני רואה איך המתח יורד כשהוונטה נכנסת לפעולה.

לדעתי מערכת שתתריע בצורה קולית על טמפ' גבוהה היא ההגנה האידיאלית.
סיבות ל"למה התחמם" מאבחנים אחרי שמכבים את המנוע.

davidmzr
23-06-14, 19:12
לא הבנתי את הרעיון. אם הרכב מתחיל להתחמם לפי השעון חום, או לפי השעון החיצוני שהרכבת, למה צריך נורת לד. ?.
מה שהעלה מתן יפה ומעניין.
דוד.

matansab
23-06-14, 19:16
שכחתי לציין את העלויות:
טרמוסטט 1.5 דולר (ניתן לבחור כל ערך כמעט, ההפרשים במחיר זניחים)
זמזם 1.1 דולר (אם אתם רוצים כזה שמשמיע ביפים כמו אצלי תכתבו Intermittent Beep אחרת זה עושה ביפ ארוך)

כל השאר יש בבית.

chesh
23-06-14, 19:18
זאת היתה מחשבה לפני שהתקנתי את השעון החיצוני שעובד על אותו רעיון בעיקרון. יוניט חום יבש שממוקמת על בורג כלשהוא ולא זמזם.
אני חשבתי בזמנו להתקין נורת לד המראה לי מתי מאוורר הרדיאטור מתחיל לפעול.
לחילופין אם אני רוצה לדעת שמהירות 1,2 עובדות כראוי מבלי לפתוח מכסה מנוע. אפשר לחבר נורה ישירות לחיווטים של ריליי מאוורר המנוע או לחיווט המאוורר עצמו.
אין לי את הידע לעשות את זה. מאז הרכבתי שעון חיצוני שלא מזייף אבל זה גם נחמד כדי לתת עוד אינדיקציה.

בספייס אפשר להפעיל מלפטופ בהתחברות למחשב הרכב את המאוורר במהירות 1,2 אבל בדור ראשון אין דבר כזה.

davidmzr
23-06-14, 19:42
שכחתי לציין את העלויות:
טרמוסטט 1.5 דולר (ניתן לבחור כל ערך כמעט, ההפרשים במחיר זניחים)
זמזם 1.1 דולר (אם אתם רוצים כזה שמשמיע ביפים כמו אצלי תכתבו Intermittent Beep אחרת זה עושה ביפ ארוך)

כל השאר יש בבית.

העלה בבקשה קישור לאיביי. אני רוצה להזמין לי כזה, לפונטו שעתיד לבוא.
דוד.

matansab
23-06-14, 19:47
טרמוסטט ל-110 מעלות: http://www.ebay.com/itm/291152964834?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
זמזם: http://www.ebay.com/itm/261429864657?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
לדעתי עדיף להצמיד את הטרמוסטט לראש עם משחה טרמית, אז אם אין בבית ניתן לקנות כאן: http://www.ebay.com/itm/151167855336?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

נציין שעדיין המערכת לא הורכבה ברכב, כך שאיני יודע בוודאות שהטמפ' בדופן לא מגיעה ל-110 מעלות.

davidmzr
23-06-14, 19:56
תגיד מתן, האם המשחה הנ"ל היא כמו המשחה שמורחים במחשבים מתחת למעבד ?.
דוד.

matansab
23-06-14, 20:05
בדיוק כזאת.
לאוויר מוליכות תרמית נמוכה. בערך 0.02 וואט למטר*מעלת צלזיוס.
למשחה הטרמית יש בסביבות 1 וואט למטר*מעלת צלזיוס.

בין הטרמוסטט לראש יהיה אוויר כלוא, אז שמים את המשחה שתהיה במקום האוויר.

למתכות יש מספרים הרבה יותר מרשימים. למשל לאלומניום יש יותר מ-200 וואט למטר*צלזיוס

davidmzr
23-06-14, 20:55
לא ברור לי איך המשחה הזאת מתאימה. עד כמה שאני יודע, במעבד ובטרנזיסטור מורחים את המשחה כדי לבודד שני משטחים ממעבר חום. אבל כאן אנחנו דווקא כן רוצים שהחום יעבור לטרמוסטט.
אנא הסבר.
דוד.

matansab
23-06-14, 21:07
מעבד המחשב מייצר חום. אם לא מפנים את החום הזה, המעבד ינזק.
לכן מתקינים על המעבד "צלעות קירור". שמטרתן להוליך את החום מהמעבד ולתת אותו לאוויר. הצלעות אגב עשויות לרוב אלומניום בגלל המוליכות הטרמית הגבוהה.
כדי שההולכה מהמעבד אל הצלעות תהיה מקסימלית מורחים משחה טרמית בניהם.

אם נשים על המעבד בידוד טרמי הוא לא ישרוד הרבה זמן.

אז בעצם החום שמייצר המעבד עובר בהולכה אל הצלעות שבעזרת שטח פנים גדול מוליכות את החום לאוויר שמוחלף בקצב מהיר במארז ובכך מעביר את החום החוצה בהסעה.

davidmzr
23-06-14, 21:15
לפי דבריך, המשחה עוזרת בהעברת החום. האם נכון ?.
אז למה מורחים מתחת לטרנזיסטורים משחה, מה, המטרה להעביר את החום מהם ללוח.
לא נשמע לי הגיוני. עד היום ידעתי שהמשחה מבודדת מחום. אשמח (באמת) ללמוד דבר שונה.
דוד.

matansab
23-06-14, 21:18
אני לא יודע מה עושים בטרנזיסטורים אבל אני מניח שזה אותו הדבר.
מכשירים אלקטרוניים מייצרים הרבה חום. לפעמים מפנים את החום לצלעות ולפעמים לגוף מתכתי אחר בעל שטח פנים גדול.

davidmzr
23-06-14, 21:59
טוב, מחר אשאל את השכן שלי, שהוא בעל תעודת הנדסאי אלקטרוניקה, שאחראי על מחלקת חשמל ואלקטרוניקה במגה, ואעדכן.
דוד.

matansab
23-06-14, 22:13
עד שתשאל, מתוך ויקיפדיה באנגלית: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Thermal_grease

בתרגום חופשי: משחה שמגדילה את המוליכות הטרמית של משטחים על ידי מילוי מרווחי אוויר מיקרוסקופיים....למשחה מוליכות טרמית גבוהה משל אוויר (אך נמוכה משל מתכות).

כתוב גם שמשתמשים באלקטרוניקה בליווי צלעות קירור.

ויש דוגמאות לערכים של כמה חומרים.
אגב שם כתוב שהיחידה היא ליחידת קלווין, אך אין לזה משמעות ביחידת המידה הספציפית הזאת, כי מדובר על ערך של יחידה אחת, והערך של יחידת קלווין זהה לערך של יחידת צלזיוס.

davidmzr
24-06-14, 10:40
מתן, כל מה שכתבת נכון. תפסתי את ההנדסאי לפני שיצא לעבודה.
למרות שזה הרבה לא עוזר לי בעבודה, אני מודה לך מאוד.
דוד.

matansab
24-06-14, 10:53
אין ידע שלא עוזר.
לדוגמא עכשיו עם הטרמוסטט שאני מעוניין להצמיד לראש המנוע, אם לא הייתי יודע שיש משחה טרמית, הייתי שם בלי, ומי יודע כמה שניות נוספות היו עוברות מהרגע שהמנוע מתחמם ועד שהזמזם נדלק :)

matansab
24-07-14, 20:40
הכל מורכב ברכב!
את הטרמוסטט מיקמתי על תושבת מתכתית שמורכבת על הראש, מתוך הנחה שהטמפ' בה מאוד קרובה לטמפ' של הראש.
הטרמוסטט כמו שכבר נאמר נסגר ב-110 מעלות. בגלל שהראש לא מגיע בתוך ארבע שניות מ-0 ל-200 מעלות, והשינוי הדרגתי ויחסית איטי, לדעתי הטמפרטורה בטרמוסטט תהיה קרובה מאוד לזאת שבראש המנוע.

את הזמזם מיקמתי מאחורי המחוונים, והוספתי נורה מאחורי כיתוב STOP שידלק יחד עם הזמזם.

החיווט נעשה כך שיש חוט + שיוצא מהמצבר, ומתחבר אל הטרמוסטט דרך פיוז, משם החוט נכנס לקבינה ומתחבר לזמזם והנורה במקביל, כאשר הזמזם והנורה מחוברים למינוס המשותף שבלוח השעונים.

מצורפות תמונות וסרטון בעניין.

http://youtu.be/C0ewKxvWE4o
לא יודע אם מישהו מצליח לראות את הסרטון המוטמע כאן, בכל מקרה זאת הכתובת: http://youtu.be/C0ewKxvWE4o

מוזמנים לשאול/להעיר/להאיר.
מתן.

matansab
27-07-14, 11:17
נענה כאן על שאלות שנשאלו בהודעה פרטית
אז בעצם פירקת חלק מהדשבורד של הלוח מכוונים בשביל לשתול את הנורה ?
איפה קנית את הנורה שכותבת STOP? אז אני אמור למצוא בעצם מקום "ריק" בלוח מכוונים שאני יוכל לשים את הנורה אם זה ככה.. שבעצם נורה לא תעלה אחת על השניה. איך בכלל הפעלת מצב חירום בשביל הבדיקה?
לא היה קשה להוציא את החיווט מהקבינה החוצה לכיוון המצבר?

לא הבנתי אם השתמשת בסוף במשחה טרמית או לא .

האם אתה יכול לרכז את כל המוצרים שרכשת ולשלוח לי לינקים(ראיתי את האחרים אבל בלי הנורה של הSTOP)

תודה רבה!

לא פירקתי חלק מהדשבורד, רק הוצאתי את לוח המחוונים. הצמדתי את הזמזם מאחורי לוח המחוונים.
לפונטו הרבה דגמים, לרובם יש את אותו לוח המחוונים רק בשינויים קלים. אז יש הרבה מקומות ריקים לנורות. הכיתוב STOP כבר היה, אבל לא הייתה מאחוריו נורה, אז שמתי שם נורה שמחוברת במקביל לזמזם.
היה קשה להעביר חיווט, אבל התגברתי על זה והעברתי חוט אדום 16 גייג' בשביל להפעיל כמה צרכנים עם ההצתה, ואת החוט האפור בשביל מערכת ההתרעה המדוברת.
בצילום גרמתי למערכת לפעול בכך שאישתי מהצד השני קיצרה את שני החוטים שמחוברים לטרמוסטט.

והשתמשתי במשחה טרמית, גם אפשר לראות את היד שלי מלוכלכת המשחה הטרמית באחת התמונות.

בנוגע לחלקים:
טרמוסטט ל-110 מעלות: http://www.ebay.com/itm/291152964834?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
זמזם: http://www.ebay.com/itm/261429864657?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
לדעתי עדיף להצמיד את הטרמוסטט לראש עם משחה טרמית, אז אם אין בבית ניתן לקנות כאן: http://www.ebay.com/itm/151167855336?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

בית לפיוז ופיוז 3 אמפר כבר היה לי בבית.