View Full Version : נסיון אחרון לפונטו 1.6
שלום לכולם,
אחרי המון חלקי חילוף והרבה שעות בליפטים של מוסכים ממקומות ומסוגים שונים החלטתי לשאול את החברים פה, גם בגלל שיש לכם הרבה ידע ונסיון וגם בעיקר בשביל התמיכה הרחבה שמציעים כאן.
אז ככה, הרכב הוא פונטו 1.6 דגם ELX בעל 90 כ"ס שנת 96.
מה שקורה זה שנמאס לי לבקר במוסכים שלא מכירים את סוג הרכב הזה ועושים יותר נזק מתועלת והחלטתי ( כמובן אם ישמע לכם גם הגיוני ) להעמיד את האוטו ולהתחיל לפרק חלקים מהאוטו ולבדוק את תקינותם יש לי ידע על הרכב בגלל כל הפעמים שהייתי במוסך.
הקש ששבר את גב הגמל מבחינתי שבגללו חשבתי על זה הוא שהרכב החליט שהוא רועד בתחילת נסיעה וכבה לי בעמידות ברמזורים ומוסכים קרובים אליי לא יודעים "מי זה ומה זה" "ונחליף וננסה" לדעתי כבר מוגזם.
יש פירוקייה באיזור שלי שיש שם פונטו כזאת ואוכל להעזר בה.
אני מצרף תמונה של איזור המנוע, ותודה רבה לכל מי שיגיב כאן לטוב או למוטב.
כל עצה, הערה, הארה וכו' תתקבל בכבוד.
תודה רבה מראש,
מוטי.
ראשית לא הייתי מפרק כלום בלי סריקת חיישנים מקיפה . תוודא את תקינות החיישנים ואחר כך תעבור למכניקה .
אני יכול לחשוב על 2-3 חיישנים שבמודל זה כבר בטח לא מכויילים . שלב הבא לחץ דלק וניקוי מצערת . ולאט לאט להקיף את מכלולי המנוע .
אם תפרק חיישן איך תדע אם הוא תקין ? יש הוראות בדיקה לחיישני הרכב ללא דיאגנוסטיקה בתוכנה שנקראת AUTODATA אני מניח שלחברי הפורום יש אותה (במקרה לי אין ) ושם תוכל לבדוק ידנית .
עמית
ניסתי לעזור לך בשרשור לפני 10 ימים וברחת באמצע.
אין דבר כזה שמוסכים בסביבתך, לא מכירים את התקלות . התקלות בנפח 1.6 לא בהכרח שונות מרכב אחר.
לא הבנתי מה פירוש "נסיון אחרון לפונטו 1.6" :)
דוד.
שלום,
נשמע לי הגיוני עמית, ואני אשמח אם תכוון אותי איך לבדוק את החיישנים בכל אמצעי שניראה לך.
דוד הנסיון האחרון הוא לצערי יהיה האחרון כניראה, כמה שאני קשור לאוטו (רכב ראשון) אני אנסה לעשות מה שמכונאים לא הצליחו, וזה בגלל שכבר לא אפשרי ליסוע עד ירושלים ועוד יותר כשצריך לשלם על כל בדיקת מחשב 300 ומעלה ועוד יותר כאשר לא בטוחים מי ומה, לכן אמרתי נעשה סיבוב פה בעירי.
התשובה הטובה שקיבלתי זה "לא יודע, מצטער". הפחות טובה זה "תשאיר ת'אוטו ליום יומיים ונבדוק התקלה" וזה אחרי בדיקה של כמעט חצי שעה, ובעיקר נסיון מר בעבר עם המוסך.
זה המצוא האחרון שלי...
מע' נהול המנוע בפונטו 90 עם מנוע 1.6 שונה לחלוטין מיתר דגמי הפונטו.
במכוניתך יש מע נהול מנוע של GM (ג'נרל מוטורס) עם מע' הזרקת דלק רב נקודתית.
לפי תאורך, נראה לי שכדאי קודם כל לפרק את שסתום ה EGR ולנקותו היטב.
לא ניתן להדריך אותך לבצע זאת לבד, דרך המסך והמקלדת ורצוי לעשות זאת במוסך מקצועי.
בברכה - רפי לין
לילה טוב רפי,
אוקיי אבוא למוסך ואומר לו לפרק את שסתום ה-EGR ספציפי ולנקות אותו היטב.
אגב, זה נמצא מתחת לפילטר אויר?
וסתם לידיעה מה זה נקרא מוסך מקצועי?
כנראה שעדיף לך לנסות במוסך שמשון לפני שאתה מתיאש סופית
רעיון שיושם כבר וכמעט שמתי 6K לפני שנה פלוס רק שחיים לא מצא חלקים!!
יש הרבה מוסכים חפרים אם אתה באזור של קריתגת מוסך אוטו גת יפתור לך כול בעיה באחריות מוסך מורשה שלומד עד היום בת"א על בדגמים החדשים שיוצאים ולא מנחש בכלל הפוטו השניה שלי טופלה בהצלחה גם לי היה רעידות והתכביות בעמדיה בסוף זה היה צמת חשמל לקויה ותוך חצי שעה האוטו יצא כמו פנתר מהמוסך ממליץ
מע' נהול המנוע בפונטו 90 עם מנוע 1.6 שונה לחלוטין מיתר דגמי הפונטו.
במכוניתך יש מע נהול מנוע של GM (ג'נרל מוטורס) עם מע' הזרקת דלק רב נקודתית.
לפי תאורך, נראה לי שכדאי קודם כל לפרק את שסתום ה EGR ולנקותו היטב.
לא ניתן להדריך אותך לבצע זאת לבד, דרך המסך והמקלדת ורצוי לעשות זאת במוסך מקצועי.
בברכה - רפי לין
רפי היקר שלום.
תרשה לי לחלוק על דעתך. ניתן גם ניתן לבצע לבד. שים לב למה שכתב עמית.
במקרה הזה הבחור שבע מהמוסכים, וההפניה למוסך אינה רלוונטית.
בקשר למוסך מקצועי, מי באמת מוסמך לקבוע, איזהוא המוסך המקצועי.
אשמח לקבל הסבר, במה "שונה לחלוטין" מערכת GM רב נקודתית, בקשר לאיתור תקלה.
בקשר לקניסטר, אני מסכים איתך שהוא עשוי להיות חלק מהבעיה.יש לבדוק מתח לשסתום. למשוך את הצינור שמעביר את אדי הדלק לסעפת לתת גז, ולהריח אם מגיעים אדים. (כבר כתבתי שאני נותן לחתולה שלי להריח ) :)
את המתח בקניסטר (מתח המצבר) לפי הסרטוט המצורף.
בנוסף עוד פעולה פשוטה ששכחתי לכתוב, כאשר מנתקים את הצינור לסעפת, צריך לסתום אותו עם האצבע, ושוב להריח אם אין דליפה מגוף הקניסטר.
דוד.
ניתן גם לבצע שיפוץ מנוע, תיבת הילוכים ועוד לבד.
כמובן אם יש ידע, כלים וציוד.
יש מוסכים שאינם יודעים אפילו מה זה EGR או שאין להם מחשב/סורק איבחון תקלות ואז בבעיות של מע' נהול המנוע הם נתקעים.
ניתן גם לעקור שן חולה לבד ולתפור פצע לבד (כמו במערבונים ובסרטי הפשע).
הפיאט פונטו 90 עם מנוע 1.6 שונה במע' נהול המנוע מיתר דגמי הפיאט ורק כמה נקודות הבדל:
1. מיקום מחשב נהול המנוע (דוד, נחש היכן הוא).
2. אופן פעולת משאבת הדלק.
3. יש EGR כשבדגמי מנוע 1242 סמ"ק אין.
בברכה - רפי לין
לנחש ?. לתפור פצע ?. הצחקת אותי, אישתי כבר חשבה שאני מנהל רומן באיטרנט, משום שצחקתי בקול רם. :)
המחשב נמצא מתחת לרדיו.
לא הבנתי את הקשר של "אופן פעולת משאבת הדלק." ומאיזה סגסוגת היא עשוייה, לחיפוש התקלה.
מה שחשוב זה, לבדוק אם היא נותת לחץ של כ- 3 BAR כאשר הווסט סגור, וכ- 2.5 BAR עם ווסט פתוח.
החיישנים הם אותם החיישנים, בהבדל של ערכים שונים.
לבד הפנת אותו לקניסטר.
אוהב אותך.
דוד.
רפי אני מבין שיש צורך בידע ובנסיון אך אני מעוניין ללכת צעד צעד בכל מה שכרוך בזה, אעלה צילומים לכל חלק שצריך רק תכוונו אותי מה לפרק וכו' (אני די מתעקש על זה) כי הספיק לי מוסכים, וחוץ מזה שלא שווה להשקיע על האוטו עוד כסף.
דוד אני אשמח אם תפנה אותי לשסתום המדובר, לא הבנתי מה לגבי החיבור החשמלי שהעלית בתמונה.
תודה רבה.
העלתי שני קישורים. אחד שרטוט של המנוע,הנקודה האדומה זה מקום הקניסטר. השני הוא הקונקטור שמתחבר אליו .
דוד.
ירדתי עכשיו לאוטו וצילמתי, מצטער על האיכות אבל כדי להיות בטוח האם זה החלק.
אם כן, איך אני אמור לבדוק אותו?
כן.
הסברתי למעלה איך לבדוק אותו.
דוד.
רק כדי שאבין, הסברת על אופן בדיקת לחץ משאבת דלק שהיא נמדדת ביחידות בר.
מה לגבי החיישן, איך אותו אני בודק? או שתקינותו נגזרת מאופן בדיקת משאבת הדלק.
אודה לך אם תפרט בשבילי קצת יותר בבדידים :)
הסברתי בהודעה השנייה שלי, בעמוד הראשון בשרשור הזה.
דוד.
אוקיי הבנתי, תודה.
מחר בעבודה אני אבדוק את זה.
אז ככה בדקתי כפי שאמרת, מתח לא בדקתי כי אין לי רב מודד (אקנה בהמשך).
הוצאתי את הצינור בצבע כחול/תכלת והעליתי סל"ד סתמתי עם האצבע את הצינור ולא עלו משם אדי דלק רק שבחיבור שיוצא מהקניסטר שמתי לב שהייתה יניקה של אויר, דוד?
לא ניתן לבדוק דבר בלי מינימום כלים, לפחות רב מודד.
ביציאה מהקניסטר לא יכולה להיות שאיבת אוויר. אלא אם עלינו על תקלה חדשה.
השאיבה יכולה להיות רק מסעפת היניקה. אם נכון מה שכתבת, המכסה דלק לא מכניס אוויר אטמוספרי,
נוצר ווקום בטנק שמושך חזרה את האדים מהקניסטר. הסבירות נמוכה.
חבר חזרה את מה שפירקת, פתח את מכסה מילוי הדלק, הניע בלי המכסה. ועדכן.
דוד.
לגבי מכסה טנק הדלק, כאשר אני מתדלק ופותח את המכסה אני שומע שמשתחרר לחץ דרך המכסה...
לא בטוח שאתה שומע לחץ שמשתחרר מהטנק, ייתכן שהלחץ שאתה שומע הוא של יניקה, בגלל התת לחץ שנוצר בטנק.
בדקת כפי שהצעתי לך ?.
דוד.
אז ככה בדקתי כפי שאמרת, הוצאתי את מכסה הטנק דלק ואת הצינור התכלת שמתחבר לצינור של הקניסטר (שחור) ואין לא דלק ולא יניקה משני הכיוונים וכמובן שהעליתי סל"ד.
שמתי לב גם לטיפות שיוצאות מהצינור מפלט (אגזוז) ניראה לי מים יש קשר?
נראה לי שאנחנו הולכים ומסתבכים. כל רגע אתה כותב על משהו חדש.
עשה סיבוב של רבע שעה ועצור, אל תכבה מנוע, בדוק אם יוצאים טיפות מים מהאגזוז.
לא אמרתי לפרק את הצינור מהקניסטר, להיפך כתבתי "חבר את כל מה שפירקת חזרה", ופתח רק את מכסה הדלק.
חזור שנית על הבדיקה ועדכן.
קנית רב-מודד ומנורת ביקורת ?. אם כן תתחיל לבדוק את הצעד הבא.
בדוק את מייצב הטורים (IAC )
לפי הסרטוט המצורף,
בין A-B התנגדות של כ- 60 אום.
כנ"ל בין C-D .
פרק ונקה עם ספריי קרבורטור את החיישן .
כדי לא לגרום נזק, אל תתיז לתוך הקפיץ, יש מייצבים שהצילינדר הוא מפלסטיק.
התיז גם לבית ה- (IAC .) (המקום ממנו פירקת אותו.)
דוד.
שכחתי להצביע על מיקום ה- (IAC).
הנה כאן:
דוד.
שלום דוד,
קניתי רב מודד וספריי לניקוי קרבורטורים וביצעתי ניקוי לא שמתי לב לשום שינוי.
בדקתי התנגדות של חיישן הICA והתוצאות: A+C 52.3, C+D 51.6 .
לגבי הקניסטר הנעתי את הרכב ובדקתי בכל האפשרויות שכוונו לסימן V ברב מודד ולא הייתה שום תגובה.
לסיכום: הרכב מניע שהסטרטר פועל די הרבה זמן + תוספת גז מהדוושה, והרכב מתכבה בכל לחיצה על הקלאץ ככה שאני כבר פיתחתי מומחיות להשאיר את הרגל על הגז כדי שהרכב לא יתכבה, לשלב במהירות לניוטרל וברגל של הקלאץ ללחוץ ברקס (מאד קשה בהתחשב בעובדה שלרגל שמאל אין רגש) ככה שתמיד דוושת הגז לחוצה מה שלא תורם בלשון המעטה לצריכת הדלק שממילא בשמים.
ותודה רבה לך דוד על נכונותך לעזור ולהביא לי שרטוטים במיוחד.
ההתנגדות בחיישן לפי מה שבדקת בסדר.הוא בגבול התחתון של המדידה, אבל תקין.
אני מקווה שבדקת אותו כאשר כיוונת את הבורר על 200 אום.
בדוק את המתח כאשר הרב מודד יהיה על 20V. ולא בכל האפשרויות.
מצאנו בעיה אחת לא מגיע מתח לקניסטר.
אבל אני לא רוצה לדגלג, על:
מה עם המים באגזוז ?. בדקת כפי שכתבתי ?.
מה עם הבדיקה של הפקק ?. כאשר הכל מחובר מלבדו.
תשתדל לא לספר לי דברים מיותרים (זה מבלבל אותי), ותתרכז רק בבדיקות ותכתוב רק את התוצאות.
דוד.
בדקתי את חיישן הICA כשההתנגדות היא על 200 אום.
לגבי הקניסטר בדקתי גם עכשיו על 20 V ושום תגובה.
המים ניתזים בעיקר שאני מעלה טורים וכמעט בכל מצב (לא זכור לי מצב שלא).
הנעתי גם ללא הפקק ללא שינוי .
איזה מים, מהאגזוז ?.
דוד.
עזוב את החיישנים, נחזור בבקשה לנושא המים.
האם כאשר המנוע חם (לאחר נסיעה של רבע שעה), ניתזים מים מהאגזוז ?.
האם חסר מים במערכת ?.
האם בזמן ההנעה בבוקר במנוע קר, אתה מרגיש שבהתחלה הההנעה, המנוע לא מסתובב נקי ?. ז. א מסובב טיפה נעצר לחצי שנייה ושוב מסובב ?.
דוד.
אחרי רבע שעה ניתזים בכמות קטנה, מורגש ביותר בהעלאת טורים.
בדקתי והיה חסר שני כוסות מים.
לא מסתובב נקי בכלל, הטורים משתגעים ולא יציבים מתחילתה ולאורך כל הנסיעה.
בד"כ בהנעה בבוקר הסל"ד מגיע ל 2K היום הוא בקושי מגיע ל 1.5 ומיד נוחת לאזור הגבולי שבין כיבוי לסרק.
אני שואל על המצב שלפני ההנעה, ז.א. בזמן הסטרטר.
אם אתה מתכוון למצב כמו שאין מצבר, זה קורה מידי פעם.
בד"כ אחרי שאני מניע אחרי כמה כיבויים תכופים.
כן, כמו מצב שאין מצבר.
חשוב לדעת אם זה קורה בבוקר בהנעה ראשונה, לפני שהמנוע נדלק.
אני מתכוון למצב שהרכב נח כל הלילה, או כמה שעות ביום.
אחרי כמה זמן חסר שני כוסות מים מזמן ההוספה ?.
דוד.
מצטער על זמן ההגבה המאוחר, זה לא קורה ההנעה כמו בחוסר מצבר.
היה חסר בערך אחרי שבועיים או אפי' יותר.
אם ההנעה היא כמו בחוסר מצבר, אז זה כן קורה. :)
זה נשמע כמו חדירת מים לצילינר, משום שיוצאים מים מהאגזוז גם במנוע חם.
לא נשמע לי שזאת הבעיה היחידה. אם כדאי לך להתחיל לתקן, כנס תחילה למתקן רדיאטורים לבדיקת לחץ במערכת. ההחלטה שלך.
דוד.
עדכון : לגבי הקניסטר החלפתי אחד אחר מפירוקיה ולא היה מתח, אז ניסיתי לבדוק מהתקע עצמו
ויצא לי 13.96 V , לזאת היתה כוונתך דוד?
לגבי הבדיקת לחץ של הרדיאטור, הכמות מים שנאבדת היא די מזערית והאוטו לא מתחמם יש טעם בבדיקה?
אתה עונה אחרי הרבה זמן, אני שוכח מה בדקנו ומה לא, וצריך לקרוא את השירשור מחדש. :smile:
בקשר לבדיקת המתח בקונקטור הקניסטר זה בסדר, לא הבנתי מה זה, "החלפתי אחד אחר מפירוקיה ולא היה מתח" על הקניסטר לא בודקים מתח, זה לא מצבר.
נראה שנניח למים ונחזור לבדוק חיישנים.
דוד.
מצטער על זה, פשוט רציתי להביא קניסטר מפירוקייה ולראות אולי זאת התקלה...
אם זה ככה (שבודקים רק את המתח שמגיע לחיישן) איך אפשר לדעת אם הקניסטר תקין, בדיקת התנגדות אולי?
אגב, ישנו חיישן שנמצא מבחוץ לפרפר המצערת, נמצא ממש אחרי חיישן ה-ICA יכול להיות שזה הבחור שמהתל בי?
כי איך שניראה זה הוא שאחראי על ייצוב הטורים... (בעל 3 פינים).
בדיקת חיישן מצב מצערת.
אל תנתק את הקונקטור.
הדליק סוויצ', בדוק מתח יציב על פינים A-C. אם אין גישה לחוטים גלויים, דקור אותם עם שתי מחטים.
מצערת סגורה, 0.5V.
פתוחה (פול גז) 5V.
סגור סוויצ', נתק את הקונקטור. בדוק התנגדות 3000 אום על החיישן, (סרטוט מס' 2)
דוד.
קדימה מוטי החג מתקרב, זכור שרפי צופה בנו. :)
בדיקת EGR.
א. נתק קונקטור , הדליק סוויצ'.
בדוק עליו מתח V12.
ב. פרק את השסתום ובדוק את הוא נתפס במצב פתוח, אם תפוס, נקה ונענע אותו עד שיסגור את המעבר ויתנענע חופשי.
אם הוא במצב תפוס ולא ניתן לשחררו, החליף אותו.
אם הוא תפוס במצב פתוח, הוא יגרום לשינוי יחס התערובת אוויר/דלק ולכיבוי המנוע בסרק.
דוד.
אז מה שקורה זה חזרתי מהעבודה והחילותי במלאכה.
פתחתי סוויץ דקרתי את שתי החוטים (אפור וצהוב, חוץ מהשלישי שהוא תכלת) וגם את האצבע היה כואב... , יצא לי 5.01 V גם במצערת סגורה וגם בפתוחה עד הסוף( בדקתי על 20V)
ההתנגדות יצאה 1260 אום (פירקתי את החיישן לגמרי).
בחיישן הEGR יצא לי 12.13 וולט, ולא הצלחתי לפרק אותו, מחר אני אקנה ידית חזקה יותר.
לגבי רפי אני מניח שהוא יושב ונהנה לראות איך אני עושה טעויות של מתחילים, דוקר את האצבע וכו' :)
בהסתמך על דבריך, חיישן המצערת תקול.
תיזהר לא לפתח את הברגים של ה-EGR בכוח. אתה תשבור בורג.
פרק את הצינור המוביל אליו, הזרים אוויר עם הפה דרך צינור גומי(אני מזרים אוויר מהקומפרסור ) בלחץ נמוך משום שאם תיתן בלחץ גבוה האוויר יפתח את השסתום. ואז טטעה ותחשוב שהשסתום תפוס פתוח.
לא אמור לעבור אוויר לשסתום.ז.א. לסעפת היניקה.
דוד.
העניין של לתת אויר ל EGR מה הוא אמור לעשות?
ולבדוק שלא עובר אויר לצד השני של הסעפת יניקה?
מצטער על השאלות, פשוט לא הבנתי...
לגבי החיישן בפירוקייה אפשר לבדוק את תקינותו רק ע"י בדיקת ההתנגדות?
ואני מעריך מאד את עזרתך דוד, היא לי לעזר רב.
עניין של לתת אויר ל EGR מה הוא אמור לעשות? לבדוק אם השסתום תפוס.
ולבדוק שלא עובר אויר לצד השני של הסעפת יניקה? כן.
לגבי החיישן בפירוקייה אפשר לבדוק את תקינותו רק ע"י בדיקת ההתנגדות?
אם אתה מתכוון לחיישן מצב מצערת, התשובה לא. תגיד לפרוקיה שיסמן אותו, תבדוק על הרכב.
אם תקול אתה מחזיר לו אותו.
דוד.
תודה על התשובה,
ובכל אופן מחר אני אבדוק כמו שציינת ואפרק את ה-EGR בעדינות ואנקה אותו, אפשר עם הספריי קרבורטור?
ואז לפירוקייה לחפש חיישן מצערת.
כן, אפשר עם ספריי קרבורטור, לנקות פייח.
דוד.
דוד כניראה שהשסתום הוא שגרם לכל הבעיות.
פירקתיו וניקיתי אותו בלחץ אויר + הצינור שהתחבר אליו, יצא המון פיח ושיחקתי בנוסף עם הבורג שנמצא על השסתום (בתמונה המצורפת) ושהנעתי את הרכב להפתעתי כבתה נורת ההזרקה (צ'ק)! והרכב לא רעד, ולא כבה.
והטורים די התייצבו בערך ב-600.
אז לסיכום אני חייב להודות לך דוד על עזרתך בשליחת שרטוטים והסברים אע"פ שהייתי מציק לעיתים.
ואני מקווה שזה באמת סוף הסיפור ושלא יצוצו עוד בעיות.
תודה רבה,
מוטי.
אם כך אז אפשר לסכם במס' משפטים קצרים.
א. אני שמח שהצלחנו יחד לתקן לפני החג. למרות שהייתה בעיה קטנה בתקשורת בינינו בקשר לחיישן המצערת.
ב. כמו שכתבתי. "ניתן גם ניתן לתקן לבד" דרך המסך, אחרי שמס' מוסכים עם סקנרים נכשלו.
ג. זכור שברכב ישן, אין מצב שזה "סוף הסיפור ושלא יצוצו עוד בעיות".
ד. עם "תודה רבה" אינני יכול לקנות דבר. החשבון שלך: גלידה עם קצפת אצלך בבית שמש בקיץ, מקווה שיש אצלכם חנות גלידות בגביע.:)
דוד.
חייב לתקן אותך, עם תודה רבה אפשר ואפשר לקנות הרבה, רק תלוי למי אומרים :)
וכניראה התכוונת לגלידה בתור קינוח, ולגבי הגביע התכוונת לטילון? :)
טוב אז כמו שאמרנו לגבי ה"יצוצו", הרכב לא כבה לא רועד ולא כלום רק ש... המנורה נדלקה לי לפתע למשך דקה בערך וכבתה ולא דלקה יותר, ולא היו שום תופעות לוואי, אז כדי לעשות סוף לסיפור אני מתכוון לפרק את השסתום שוב ולעשות ניקוי יותר רציני שכולל ספריי קרבורטור ואולי גם פירוק מצערת (שלב יותר מאוחר).
אז לפי התמונות שצרפתי בהודעה הקודמת, השסתום אמור להתפרק לעוד חלקים?
והאם בכלל אפשר לנקותו עם ספריי קרבורטור, וכן על זה הדרך, עצות והארות יתקבלו בברכה.
טילון ?. הצחקת אותי. :)
לא יעזור לך, גלידה כמו בתמונות גם לשותפה שלי. :)
דוד.
סחתיין על החתולה מתפנקת על גלידות :)
דוד אני אשמח אם תתייחס לשאלותי בסוף ההודעה הקודמת.
נ.ב. תקבל טילון בדיוק כמו הגלידה בגביע :) (רק בלי הכחולים האלה)
vBulletin® v3.7.3, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.